What is Polishing ratio? ★☆☆ (Beginner Level)
Hi everyone, it's Seika, Sake Blogger.
Last time, I explained Sake Classification, the differences between Junmai and Ginjyo and so on.
You learned these differences depend on polishing ratio, ingredients and concept of sake.
but,
Anyone thought like "What's Polishing ratio by the way?" ?
Today, I'm sharing what polishing ratio is.
1, What's the meaning of polishing ratio?
2, How does polishing ratio make sake different?
3, How is rice polished?
Polishing ratio (Seimaibuai) is the degree to which the rice used in brewing has been milled or polished. A percentage is calculated from the following formula.


For example, Polishing ratio 60% means 40% of rice has polished away.


Sake made from the well-polished rice tends to be clear sake.
This is because there is starch inside rice and there are protein and fat outside rice. Starch is used in saccharification, but protein and fat are useless and give sake unacceptable bitterness or sourness.


Vertical rice polishing machines are used for rice polishing of sake.
This machine allows rice to fall down two large, spherical, spinning grind stones. Then, the rice is returned to the top by conveyor belts. This process is continued until the desired polishing ratio.
For 70% polishing ratio rice, it takes one day.
For 30% polishing ratio rice, it takes three days.
How was today's blog?
If you have any questions, feel free to let me know.
See you soon!
(Japanese translation)
皆さんこんにちは。酒ブロガーのSeikaです。
前回、純米酒、吟醸酒などの違いといった日本酒の分類について説明しました。
それらの違いが精米歩合、原料、日本酒のコンセプトによって変わることがわかりましたよね。
しかし、
「ところで精米歩合って何?」と考えている人はいませんか?
今日は、精米歩合が何かについてお話ししたいと思います。
1、精米歩合の意味は何?
2、精米歩合によって日本酒がどう変わるの?
3、どのようにして米が削られるの?
精米歩合は醸造で使われる米が磨かれた後、残った部分の割合のことです。割合は次式で計算されます。
たとえば、精米歩合が60%とは40%の米が磨かれ、除かれたということです。
よく磨かれた米を使った日本酒はきれいな日本酒になる傾向があります。
これは米の内側にでんぷん、外側にタンパク質や脂肪があるからです。でんぷんは糖化に使われますが、タンパク質や脂肪は使われず、日本酒に不必要な苦味や酸味のような雑味を与えます。
竪型精米機が精米に使われます。
この機械によって米は回転砥石で磨かれ、ベルトコンベアーによって上部に戻ります。この工程が磨きたい割合まで繰り返されます。
70%の精米歩合では1日、30%の精米歩合では3日かかります。
今日のブログはどうでしたか?
もし何か質問があれば、気軽に知らせてください。
ではまた!
You learned these differences depend on polishing ratio, ingredients and concept of sake.
but,
Anyone thought like "What's Polishing ratio by the way?" ?
Today, I'm sharing what polishing ratio is.
1, What's the meaning of polishing ratio?
2, How does polishing ratio make sake different?
3, How is rice polished?
1, What's the meaning of polishing ratio?
Polishing ratio (Seimaibuai) is the degree to which the rice used in brewing has been milled or polished. A percentage is calculated from the following formula.
For example, Polishing ratio 60% means 40% of rice has polished away.
2, How does polishing ratio make sake different?
Sake made from the well-polished rice tends to be clear sake.
This is because there is starch inside rice and there are protein and fat outside rice. Starch is used in saccharification, but protein and fat are useless and give sake unacceptable bitterness or sourness.
3, How is rice polished?
Vertical rice polishing machines are used for rice polishing of sake.
This machine allows rice to fall down two large, spherical, spinning grind stones. Then, the rice is returned to the top by conveyor belts. This process is continued until the desired polishing ratio.
For 70% polishing ratio rice, it takes one day.
For 30% polishing ratio rice, it takes three days.
How was today's blog?
If you have any questions, feel free to let me know.
See you soon!
(Japanese translation)
皆さんこんにちは。酒ブロガーのSeikaです。
前回、純米酒、吟醸酒などの違いといった日本酒の分類について説明しました。
それらの違いが精米歩合、原料、日本酒のコンセプトによって変わることがわかりましたよね。
しかし、
「ところで精米歩合って何?」と考えている人はいませんか?
今日は、精米歩合が何かについてお話ししたいと思います。
1、精米歩合の意味は何?
2、精米歩合によって日本酒がどう変わるの?
3、どのようにして米が削られるの?
1、精米歩合の意味は何?
精米歩合は醸造で使われる米が磨かれた後、残った部分の割合のことです。割合は次式で計算されます。
たとえば、精米歩合が60%とは40%の米が磨かれ、除かれたということです。
2、精米歩合によって日本酒はどう変わるの?
よく磨かれた米を使った日本酒はきれいな日本酒になる傾向があります。
これは米の内側にでんぷん、外側にタンパク質や脂肪があるからです。でんぷんは糖化に使われますが、タンパク質や脂肪は使われず、日本酒に不必要な苦味や酸味のような雑味を与えます。
3、どのようにして米が削られるの?
竪型精米機が精米に使われます。
この機械によって米は回転砥石で磨かれ、ベルトコンベアーによって上部に戻ります。この工程が磨きたい割合まで繰り返されます。
70%の精米歩合では1日、30%の精米歩合では3日かかります。
今日のブログはどうでしたか?
もし何か質問があれば、気軽に知らせてください。
ではまた!







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