How is Sake classified? ★★☆(Intermediate level)

Hi everyone, it's Seika, Sake Blogger!

Last time, I introduced what Ginjyo sake is.

I think someone often see Junmai sake or Honjozo sake as well.
Anyone is wondering what is the difference between Ginjyo, Junmai and Honjyozo?


Today, I want to share SAKE CLASSIFICATION with you.



There is a sake classification for 8 types of premium sake which is called "Tokuteimeisyosyu".
A literal meaning of Tokuteimefsyosyu is "specially named sake".
These are classified under the Liquor Business Trade Union Laws.



<8 types of premium sake (Tokuteimefsyosyu)>
Junmai
Tokubetu junmai
Junmai ginjyo
Junmai daiginjyo
Honjyozo
Tokubetu honjyozo
Ginjyo
Daiginjyo



These 8 types of premium sake (Tokuteimeisyosyu) are classified depending on polishing ratio, ingredients and concept of sake.



1, Polishing ratio
2, Ingredients
3, Concept


1, Polishing ratio


This is a chart classified depending on only polishing ratio.

Polishing ratio 
No stipulationJunmai
70% or lessHonjyozo
60% or lessTokubetu junmai
Junmai ginjyo
Tokubetu honjyozo
Ginjyo
50% or lessJunmai daiginjyo
Daiginjyo



2, Ingredients


For 8 types of premium sake (Tokuteimefsyosyu), brewers can use only 3 ingredients, rice, rice koji and the specified amount of distilled alcohol.
Depending on ingredients, the names become different.

 IngredientsRice
Rice koji
Rice
Rice koji
The specified amount of distilled alcohol
Polishing ratio 
No stipulation Junmai 
70% or less Honjyozo
60% or less Tokubetu junmai
Junmai ginjyo
Tokubetu honjyozo
Ginjyo
50% or less Junmai daiginjyoDaiginjyo



3, Concept


On a chart above, you might wonder what a difference between Tokubetu junmai and Junmai ginjyo is. And you might have a same question for Tokubetu honjyozo and Ginjyo.

These differences are differences of concepts of sake.
Tokubetu junmai or Tokubetu honjyozo sake tends to be refreshing aroma or flavor.
On the other hand, Junmai ginjyo or Ginjyo sake tends to be fruity and floral aroma or flavor.

Brewers can choose from these depending on a concept of sake and how they want to let customers imagine aroma or flavor to sake.


 IngredientsRice
Rice koji
Rice
Rice koji
The specified amount of distilled alcohol
Polishing ratio 
No stipulation Junmai 
70% or less Honjyozo
60% or lessrefreshing Tokubetu junmaiTokubetu honjyozo
fruity Junmai ginjyoGinjyo
50% or less Junmai daiginjyoDaiginjyo





I will be happy if you use this chart when you choose sake.
Why don't you find your favorite Tokuteimeisyosyu?



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(Japanese translation)

みなさんこんにちは!酒ブロガーのSeikaです。

前回、吟醸酒とは何かについて紹介しました。

みなさんの中には純米酒や本醸造酒もよく見るという人もいるかと思います。
吟醸酒、純米酒、本醸造酒の違いが何なのか疑問に思っている人もいるでしょうか?


今日は、日本酒の分類についてシェアしたいと思います。



日本酒には、「特定名称酒」と呼ばれる8種の日本酒の分類があります。
特定名称酒の文字通りの意味は「特別に名付けられた日本酒」です。
これらは酒類業組合法の元、分類されます。



<特定名称酒>
純米
特別純米
純米吟醸
純米大吟醸
本醸造
特別本醸造
吟醸
大吟醸



これらの8種の日本酒(特定名称酒)は精米歩合、原料、日本酒のコンセプトによって分類されます。



1、精米歩合
2、原料
3、コンセプト


1、精米歩合


この表は精米歩合のみで分類されています。

精米歩合 
規定なし純米
70%以下本醸造
60%以下特別純米
純米吟醸
特別本醸造
吟醸
50%以下純米大吟醸
大吟醸




2、原料


特定名称酒には米、米麹、基準値以下の醸造アルコールの3種類の原料のみ使われています。
原料によって、名前も変わります。

  原料
米麹

米麹
基準値以下の醸造アルコール
精米歩合 
規定なし 純米 
70%以下 本醸造
60%以下 特別純米
純米吟醸
特別本醸造
吟醸
50%以下 純米大吟醸大吟醸




3、コンセプト


上の表で特別純米と純米吟醸の違いは何かと思った方がいるのではないでしょうか。また、特別本醸造と吟醸でも同様の疑問があるかもしれません。

この違いは日本酒のコンセプトの違いです。
特別純米特別本醸造スッキリとした香りや味になる傾向があります。
一方で、純米吟醸吟醸フルーティー華やかな香りや味になる傾向があります。

醸造家は日本酒のコンセプトやお客さんにどういった香りや味のイメージを持って欲しいかによってそれらの名前を選ぶことができます。


  原料
米麹

米麹
規定値以下の醸造アルコール
精米歩合 
規定なし 純米 
70%以下 本醸造
60%以下スッキリ 特別純米特別本醸造
フルーティー純米吟醸吟醸
50%以下 純米大吟醸大吟醸





日本酒を選ぶときにこの表を使ってくれたら嬉しいです。
あなたのお気に入りの特定名称酒を見つけてみてはいかがでしょうか?

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