What's Ginjyo sake?★★☆(intermediate level)

Hi, How are you doing? This is Seika, Sake Blogger.

Are you having a trouble to choose sake?
Do you often see "Ginjyo Sake"?
Are you wondering What "Ginjyo Sake" is?

Today, I would like to share with you about Ginjyo Sake.


1, Polishing ratio of Ginjyo Sake
2, What's the difference between Ginjyo and Daiginjyo?
3, What is so special about Ginjyo Sake?



1, Polishing ratio of Ginjyo Sake


Polishing ratio of Ginjyo Sake is 60% or less.
Polishing ratio (Seimaibuai) is how much rice remain after polishing.


2, What's the difference between Ginjyo and Daiginjyo?


Polishing ratio is the biggest difference.
As I said, polishing ratio of Ginjyo Sake is 60% or less.
On the other hand, the one of Daiginjyo Sake is 50% or less.

About taste, Daiginjyo Sake tends to be more clear and fruiter.
But it depends on sake respectively.
So, it's the best idea to try and see by yourselves.


3, What is so special about Ginjyo Sake?


About taste and aroma, Ginjyo Sake and Daiginjyo Sake tend to be aromatic, clear and fruity.
This is because unacceptable elements (protein or fat)  are removed by polishing rice.
Protein and fat make sake complex and bitter.
To remove these, it takes time and costs.

About sake making process, it's difficult to make.
Brewers need to be careful to all processes to make Ginjyo Sake because rice of low polishing ratio is very delicate.
Taste and aroma might be changed easily just because of slight difference.
For example, the condition of fermenting rice, the time of soaking rice and the temperature during fermentation.



So, I think it's good idea to choose Ginjyo Sake for a present or special situation.

Thank you for reading my blog. See you soon!




(Japanese translation)

こんにちは。SakeブロガーのSeikaです!

日本酒を選ぶのに困っていますか?
「吟醸酒」とよく目にしますか?
「吟醸酒」とは何かなと疑問に思いますか?

今日は皆さんと「吟醸酒」についてシェアしたいと思います。

1、吟醸酒の精米歩合
2、吟醸酒と大吟醸酒の違いは何?
3、吟醸酒の何が特別なの?


1、吟醸酒の精米歩合


吟醸酒の精米歩合60%以下です。
精米歩合は精米後に残っている米の割合を示します。


2、吟醸酒と大吟醸酒の違いは何?


精米歩合が一番大きな違いです。
上で言ったように、吟醸酒の精米歩合は60%以下です。
一方で、大吟醸酒の精米歩合は50%以下です。

味に関しては、大吟醸酒の方がより透き通っていて、フルーティーになる傾向にあります。
しかし、それぞれの日本酒によって違うため、
ご自分で飲んで確かめてみることが一番でしょう。

3、吟醸酒の何が特別なの?


味と香りに関しては、吟醸酒と大吟醸酒は香り豊かで、透き通っていてフルーティーになる傾向にあります。
これは好ましくない要素(タンパク質や脂肪)が精米によって取り除かれるからです。
タンパク質と脂肪は日本酒を複雑な味や苦味を引き起こします。
これらを取り除くために、時間とコストがかかります。

製造過程に関しては、作るのが難しいです。
精米歩合の低い米はとても繊細で、醸造家たちは吟醸酒を作るための全行程に注意を払わなければいけません
味や香りはわずかな違いで変化しやすいのです。
たとえば、麹の状態や、米の浸漬時間、発酵温度などです。




だから、吟醸酒はプレゼントや特別な状況で選ぶのが良いと思います。

ブログを読んでいただきありがとうございました。また!


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